• Hem
 • Byn
 • Karta
 • Historik
 • Evenemang
 • Arkiv
 • Rädda Ån
 • Förra
 • Gästboken
 •  

  Vad händer i Tågsjöberg?

  Virkesterminal Tågsjöberg     Bild : Själanders åkeris facebooksida

  Ingen, som färdas förbi Tågsjöberg, har kunnat undgå att det händer saker där. Den del där själva sågen låg och där byggnaderna nu rivs i snabb takt fylls i ställt upp med virke. På denna del får ingen timmerbevattning ske. Denna har i stället ägt rum på den andra, östra delen. SCA har tillstånd att ta upp 1000 kubikmeter/ dygn ur Tågsjön för denna bevattning. Tågsjön ingår i Röåns FVO.

  Sedan en tid tillbaka har just denna markdel rustats upp. Träd har avverkats och planen har iordningställts . Själva området har iom detta förstorats. Vad var på gång? Utökad timmerbevattning? Dubbelspår? Många spekulationer blev det så jag ringde helt enkelt upp André Själander på Själanders Åkeri, som äger marken. André upplyste mig om att på denna utökade del skall det läggas massaved, som därefter via järnväg skall vidare till industrin.(Östrand)

  Sett ur ett miljöperspektiv är detta goda nyheter:

  1.       Ingen utökad timmerbevattning, vilket gläder Röåns FVOF. Oron för Tågsjöns vattenkvalitet är en av anledningarna till att vi har koll på Tågsjöbergsterminalen. Det kan tom hända att timmerbevattningen helt upphör, vilket vore väldigt bra.

  2.       Virket kommer att transporteras till industrin med järnväg, vilket så klart är en miljövinst (minskat CO2-utsläpp och minskat vägslitage )

  3.       Virkesterminalen i Tågsjöberg anges av politiker som ett argument för en upprustning av Forsmo-Hotingbanan.

  Med en sådan utveckling kan vi kanske tom se fram emot persontrafik utan bil. Tänk att stiga på järnvägsvagnen här i Röån för vidare tågtransport.

  Så var det en gång och så kan det bli igen.

  /Tarabrita

   

   

  Lämna en kommentar