• Hem
 • Byn
 • Karta
 • Historik
 • Evenemang
 • Arkiv
 • Rädda Ån
 • Förra
 • Gästboken
 •  

  Det är en märklig tid!

   

  Coronaviruset har i grunden förändrat vara liv. Detta gäller det mesta…. och för de flesta….men inte allt och alla. Vindkraftlobbyn lobbar på som vanligt med sin propaganda och inom vindindustriområdena pågår arbetet.

  Vi nås nu av uppgifter om att det i Ramsele vid ishallen planeras en barackstad för utländsk arbetskraft. Och jag som trodde att vi skulle undvika resor. Och att detta gällde alla. Men kanske skall vindkraften i vanlig ordning ha en gräddfil.

   “Flest arbetare förväntas komma från slutet av augusti – och då talas det om cirka 170 personer. Barackstaden, på en yta av 4 000 kvadratmeter, är dimensionerad för 200 boende. I mitten av juni kommer de första barackerna att vara på plats.”(Nordsverige)

  Vilken planerad vindindustri skall dessa importerade arbetare uppföra?

  Ovanför Lungsjön finns en rad vindindustrier tillståndsgivna och även ett, som ännu ej sökt tillstånd (Nallkullen). För alla dessa utom Hocksjön är Flodin ansvarig.

  Det verkar nu närmast vara Björkvattnets vindindustriarbetare, som skall bo i den planerade barackbyn i Ramsele.

  ”Viking” är det samlande namnet på dessa vindindustrier, som ligger nära varandra ovanför Lungsjön: Björkvattnet (Flodin), Stobrännkullen (Flodin), Isbillen(Flodin), Hocksjö (Jämtkraft) och Nallkullen(Flodin). Nallkullen har ännu ej begärt tillstånd från MPD. Kanske avvaktar Flodin ” löken”, den lokala energiöverenskommelsen, som är på gång inom Energidalen och som befaras innebära uppluckring av nu gällande stopp för ny storskalig vindkraft. Flodin hade under Lassen-Ullstein-eran god inblick i vad som skulle komma gällande förvrängning av gällande vindkraftplan. (Vägledningen förbi FÖP 2008). Vem vet…..kanske har han fortsatt insyn i kommunens kommande vindkraftplaner. Kanske har han anledning att tro att den nu gällande ÖPns restriktioner kommer att förändras. Kanske vet han t.o.m.

  Att alla dessa industrier går under samlingsnamnet ”Viking” är nog ingen tillfällighet. Flodin har ett förflutet inom kustartelleriet.

   

  Förutom dessa i ”Viking” ingående industrier är Flodin även ansvarig för Ranasjö och Salsjö och de verk som byggs just nu i Björnlandhöjden och Hästkullen. Flodin var där och mätte i början på 2000-talet men nu är det Nysäter Wind med det schweiziska Credit Suisse Energy Infrastructure Partners som är ansvariga.

  /Tarabrita

   

   

  Lämna en kommentar