• Hem
 • Byn
 • Karta
 • Historik
 • Evenemang
 • Arkiv
 • Rädda Ån
 • Förra
 • Gästboken
 •  

  Vindkraftseländet

  Längs Tarån

  I en (länk) seminarieinbjudan kan man läsa att mellansverige och midt-norge tillsammans skall bygga en väldig massa vindkraftverk:

  “Vindparker med bra förutsättningar

  Våra 120 planerade vindparker fördelade på 50 utbyggare, ligger alla i skogslandskap med liten bebyggelse.

  Varje vindpark omfattar mellan 300 -3000 hektar med 10-240 vindkraftverk. Det enskilda kraftverket blir 100-120 m högt med ett vingspann på 90 meter”

  Man får anta att “bra förutsättningar” = liten bebyggelse= få protesterande människor. Att alla experter är överens om att vindkraftverken helst bör uppföras där de ev. gör nytta d.v.s där energibehov föreligger och där överföringsförlusterna är små kan man glömma, eftersom folk i de regionerna numera protesterar mot nya vindkraftsetableringar. Det förväntas inte vi här uppe i skogarna göra. Vi gjorde det inte när älvarna byggdes ut, vi kommer inte att göra det nu heller, när snart sagt vartenda berg skall occuperas av vindkraftsvidunder.

  Denna seminarieinbjudan erbjudet även annan intressant läsning t.ex. hur fantastisk Sollefteå (staden) är med nyrenoverat hotell, idrottsanläggningar, fiske i älven mitt i sta´n osv.

  Men inte ett ord om resten av kommunen, inte ett ord om landskapet, som riskerar att förstöras, inte ett ord om den miljöförstörning, som blir resultatet av en hämningslös vindkraftetablering i skogslandskapet. 

  Bakom detta seminarium står Energidalen i Sollefteå AB (Sollefteå kommun), som har två hemsidor: energidalen.se, som är äldst och där man om vindkraft kan läsa:”Utan stora statliga bidrag är vindkraft inte lönsam.” och en ny, energidalen.com, där denna uppenbara sanning av förklarliga skäl inte finns med.

  Längs Tarån

  Att skida fram i tystnaden längs Tarån är nog den ultimata lyckoupplevelsen. Kanske kommer inte sådana upplevelser i framtiden  att vara en självklarhet. Ändå är det just här i Västernorrland (och Jämtland), som turismen ökar. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5403680

   Men turismen kommer att påverkas väldigt negativt av en massiv vindkraftsetablering. Har vi råd med det?

  Längs Tarån

  Det är också fantastiskt att få njuta av vinterlandskapet, snöskulpturerna, den naturliga snötunneln utan rädsla. Inget isblock kan plötsligt slungas mot mig eftersom det inte finns ngt. vindkraftverk här. Vindkraftverk kan nämligen vara livsfarliga eftersom stora isblock kan slungas iväg över 100 meter från 150 meter höga vindkraftverk. Vid ett vindkraftverk i Arjeplog fastnade stora isblock på bladen och  Skellefteå kraft meddelade att det därför var livsfarligt att vistas på fjället.

  Med en (länk) planerad utbyggnad av 4.000 vindturbiner i området Umeå-Sundsvall-Östersund  kommer, som alla förstår, vår allemansrätt att reduceras riktigt rejält, landskapet att förfulas, biotoper att förstöras, människor och djur att störas m.m., m.m.

   TILL FÖRSUMBAR NYTTA UTOM FÖR STORBOLAG OCH KAPITALISTER!

  Men vill vi ha unika naturupplevelser, fiske i Ångermanälven (börjar förstå varför dom inte vill släppa förbi laxen ), skidspår m.m. ja då kan vi ju åka till Sollefteå.

  /Tarabrita

  En kommentar till “Vindkraftseländet”

  1. Anita says:

   TACK Brita för det här inlägget! Jättebra! Vi hoppas att seminariet i Sollefteå ska uppmärksammas även på annat sätt. Vi får se! Jag har länkat till ditt inlägg på vår gruppsida i Facebook och även på hemsidan “Snurrigt” inom kort.

   Allt gott!

  Lämna en kommentar