• Hem
 • Byn
 • Karta
 • Historik
 • Evenemang
 • Arkiv
 • Rädda Ån
 • Förra
 • Gästboken
 •  

  Invigningen av Röåforsarnas Naturreservat

  Landshövding Berit Högman             Foto: Margareta Bergman

  Fredagen 15/7 invigdes Röåforsarnas Naturreservat.

  Ceremonin inleddes med ett mycket fint tal av Oskar Norrgrann från Länsstyrelsens avdelning för skyddad natur. Han har arbetat med detta projekt sedan 2014. Det är vi bybor väldigt lyckliga över. Den andra länsstyrelseanställda, som lika förtjänstfullt deltagit i detta arbete, är fiskeexperten David Jonsson, som varit med oss ända sedan 2013. Under hans ledning ägde bl.a. en biotopåterställning rum, något som var en förutsättning för detta naturreservat. Johan Rytterstam slutligen, den tredje lika fantastiska pusselbiten, har haft hand om utformningen av den del av naturreservatet, som ligger mellan skjutbanan och Röåns utflöde i Ångermanälven. Ett besök rekommenderas. Det är så fint ordnat med vindskydd, grillplatser, tältplats m.m. TACK ALLA TRE!

  Efter Oskars inledande tal var det vår landshövding Berit Högmans tur att tala. Vi är så glada och tacksamma att hon ville fira denna dag med oss och hålla detta inspirerande tal, där hon bl.a. poängterade att hon satte väldigt stort värde på de tre från länsstyrelsen, som tillsammans möjliggjort och åstadkommit detta reservat. Stort TACK från byn!!

  Så klippte Oskar och David slutligen gemensamt….. med var sin sax….. av det blågula bandet och därmed var vårt naturreservat invigt.

  Oskar och David klipper bandet          Foto Margareta Bergman

  Efter invigningsceremonin vidtog underhållning med Hervor och Jacke Sjödin med bl.a. en enastående dikt om naturreservatet samt Högdas Svänggäng med Vänner. Stort tack till alla som deltog! Tyvärr krympte åskådarskaran i takt med att det kyliga vädret åt sig in i våra kroppar. Vädret kan vi inte påverka. Men det kunde ha varit värre. Det kunde ha regnat. Och det speciellt för detta tillfälle bildade svänggänget hade verkligen förtjänat en större publik.

  Kent ur svänggänget och Jacke           Foto Margareta Bergman

  Ett fantastiskt arbete utfördes av de damer, som skapade alla (ca 130 st) goda smörgåsar  och de damer, som skötte serveringen i Skytteföreningens stuga. Där var trängseln stundom stor med allt gick galant och med glatt humör.

  Slutligen får vi inte glömma Anders, som skötte alla transporter före under och efter invigningen. En logistisk bedrift!  Och alla andra, som hjälpt till med scenvagn, pressenninguppsättning, parkering, brödbak m.m.

  Efter invigningen på skjutbanan begav sig  många, ca 45 personer, till Röåns föreningshus, där Hervor talade om Nicke Sjödin och läste ett urval av hans dikt. Hervor läste med stor inlevelse och det blev ett väldigt fint inslag under detta firande.

  Hervor i föreningshuset                      Foto Margareta Bergman

  På föreningshuset fanns även en utställning av bilder/tavlor av  Jessica Viklumd, Margareta Bergman m.fl. samt försäljning av Nicke Sjödins böcker  och boken om Röån av Jerker Sjödin.

  Tipspromenaden:

  “Grabbarna från länsstyrelsen” sammanställde (på eget initiativ dessutom!!!!) i reservatet en tipspromenad, som besökare inbjöds att gå, med start 11.30.  Tipspromenaden innehöll 11 frågor av 1,x,2-typ. 71 svar lämnades in. Inget svar hade alla 11 frågorna rätt besvarade. 10 rätt hade 2 deltagare, som dessutom hade samma efternamn, 9 rätt lämnades in av 3 personer och av dessa drogs 3:djeprisvinnaren.

  Första pris, ett presentkort på Röåns Möbler 1000 kr + bok från länsstyrelsen, vanns av Ilka Heusing, Junsele

  Andra pris, ett presentkort på Röåns Möbler 500 kr + bok från länsstyrelsen, vanns av Ralph Heusing, Junsele                   (ordningen dem emellan avgjordes med dragning)

  Tredje pris, ett presentkort på Röåns Möbler 100 kr + bok från länsstyrelsen, vanns genom dragning bland de tre, som lämnat in  9 rätta svar,  av Lars Kårén, Resele

  Vinnarna kommer att meddelas per telefon under dagen.

   

  Måndag 18/7:

  Ilke och Ralph Heusing var glatt överraskade över att ha vunnit första och andra pris i tipspromenaden. Här ses de med sina priser.

   

  Lika glad var tredjepristagaren Lars Kårén från Resele.

  Så roligt med glada människor!!!


  Frågorna och rätta svaren:

   

  Sidan kommer att uppdateras om/när nya bilder kommer in.

  /Tarabrita

   

   

  En kommentar till “Invigningen av Röåforsarnas Naturreservat”

  1. Anita B. says:

   Grattis till alla, Röåbor m.fl., som medverkat till att naturreservatet blivit skapat! Snyggt jobbat! / Mvh Anita

  Lämna en kommentar