• Hem
 • Byn
 • Karta
 • Historik
 • Evenemang
 • Arkiv
 • Rädda Ån
 • Förra
 • Gästboken
 •  

  Varför letar stackars Bo i Sollefteå?

   

  Bo Bergqvist , tidigare tjänsteman på Sollefteå kommun och nu konsult för danska bolaget WMO-Site Facility, som i Ramsele ville bygga barackbostäderna avsedda för vindkraftsarbetare i Björkvattnet, är enligt TÅ tillbaka på ruta ett och måste istället börja leta bostäder brett över hela Sollefteå kommun. Detta med anledning av att kommunstyrelsen sade nej till barackförläggningen i Ramsele. Men VARFÖR måste han leta över hela Sollefteå kommun??? Varför letar han inte i Ragunda kommun, där vindindustrin skall uppföras? Det var ju även Ragunda kommun, som gav sitt samtycke till industrin. Det borde vara i hela Ragunda Bo Bergqvist skall leta. Inte Sollefteå. Tids nog, när Flodins alla Sollefteåbaserade och -tillståndsgivna industrier skall förstöra vår natur, kan han leta boenden här.

  Bo Bergqvist har arbetat ca 30 år i Sollefteå kommun så det kan ju vara så att det är lättare för honom att hitta här. En annan anledning kan vara att han har förekommit en del i vindkraftsammanhang. Han känner vindmänniskorna såväl exploatören som tjänstemännen på Sollefteå kommun. På sin egen hemsida har han som referensprojekt bl.a. uppgivit:

  Uppförande av vindkraftpark i Lungsjön, Sollefteå kommun

  Beställare Väktaren Vind AB (Flodin)

   

  Han figurerade också som kontrollansvarig under en period, då Flakaberget hade bygglov för småskalig – mellanstor vindkraft

   

  TIDIGT TEKNISKT SAMRÅD

  Diarienummer:                           2010.0490.231

  Samrådet avser:                         Uppförande av 6 st vindkraftverk

  Fastighet:         Moflo 3:13, 4:34, 5:13, 11:1

   

  ”Fullmakt är lämnat till Krånge vind AB för att driva projekt Flakaberget tom startbesked är meddelat. Ägare till projektet är Vindvision Norr AB, Ownpower Projects och Borago utvecklings AB. Ny kontrollansvarig för projektet är Bo Bergqvist, Umeå som ersätter Gösta Holgersson, Umeå.”

  Krange vind är ju ett av alla dessa Flodinföretag, som ser om sin livsuppgift att industrialisera vårt vackra landskap med vindkraftverk. Flodin har under lång tid ”vabbat” Flakabergsexploateringen.

  Klart att Bo Bergqvist är besviken över kommunstyrelsens beslut. – Jag är inte säker på att nej-rösterna, varken de som bor i Ramsele eller i politiken, förstår vidden av det här.

  Så talar en man som vet bäst. Andra förstår inte riktigt poängen med en barackförläggning- mitt i Ramsele…mitt i en pandemi.

  Vårt kommunalråd sade enligt TÅ att han skämdes när han meddelade byggherren det negativa beslutet. Men just beslutet är kanske det enda som han inte skall skämmas för; de två alternativ för boendet, som presenterades var ju inte precis ett val mellan pest och kolera utan fastmer ett mellan himmel och helvete. De var som två spegelvända karikatyrer, där alt 1 beskrev ett mönstersamhälle med perfekt sjukvård, miljöinspektioner, ett företag, som tog ansvar för sina anställda och omgivningen m.m. medan alternativ 2 målade upp ett skräckscenario med Coronasmittande arbetare hukande i snart sagt vartenda skjul och varje upptänklig byggnad runt Ramsele och då…. minsann…. skulle inte det här företaget bry sig. Inte ett dugg. Då fick dumma vi skylla oss själva om sjukvården kollapsade. Och med deras egna anställda arbetare skulle det tydligen gå lika illa.

  Hur kan ngn. överhuvudtaget ens överväga att inlåta sig i samtal med ett sådant oetiskt och oansvarigt företag?????

  Vi är många, som är livrädda för detta Coronavirus. Personligen betackar jag mig dessutom för beskäftiga amatörepidemiologer som käckt proklamerar att vi måste gå vidare….. vi måste lära oss att leva MED viruset.

  Det var mer än nog med centerkvinnan, som på dialogmötet äntrade scenen med detta budskap.

  Om priset blir att vi dör????? Är det då inte bättre att leva utan viruset och invänta vaccin.

   

  /Tarabrita

   

   

   

  Lämna en kommentar