• Hem
 • Byn
 • Karta
 • Historik
 • Evenemang
 • Arkiv
 • Rädda Ån
 • Förra
 • Gästboken
 •  

  Sagan om Älggårdsbäcken

  fortsatternedat

  Det var en gång en liten bäck, som tyckte att livet var helt underbart.  Sprungen ur den vackra Storflotjärnen skvätte den försiktigt i väg ner mot Ångermanälven och under färden  tillkom vatten från myrdrag och småtjärnar.Därmed blev den lilla bäcken  allt större. Den porlade fram genom skogen och en stor mängd bäcköring trivdes där ” som fisken i vattnet”.

  backenforeforsvinnandet

   

  Ortsbor fiskade dessa öringar i förvånansvärt stora mängder. Allt var frid och fröjd.

  Men så, en dag, fick något ljushuvud på det stora bolaget “Vattenfall” den ödesdigra idén att den lilla bäcken inte behövde rinna ända ut till Ångermanälven. Man kunde begrava sista biten i avfall och bergkrossmassor. Detta hände sig på den tid då de stora kraftverken kom till

  “SLURP

  backenforsvinnernedstorre

  Här försvinner bäcken ned i underjorden.

  Men “oj”, tänkte bäcköringarna.” Det här var inte bra”. Och kompisarna i Ångermanälven blev jätteledsna för dom hade haft för vana att gå upp i bäcken och leka. Och dom hade inte så många lekställen att tillgå  nu med alla kraftverk..

  “Men hur kunde Vattenfall få göra så?” undrade småöringarna.

  Jo, det fick dom göra om dom lovade att bygga en damm i bäcken och underhålla den i all framtid. Inte för att bäcken hade efterfrågat ngn damm utan jaa….varför egentligen..Officiellt för att höja vattenståndet ngt vid den där dammen, vilket påstods kunna ha en positiv inverkan på fisken.

  Åren gick. I bäcken byggde bävrar dammar. Vattnet steg. Vattenfalldammen försvann. Vattenfall, som skulle underhålla dammen upptäckte plötsligt att deras damm var borta. Vart hade den tagit vägen? “Sannolikt har någon rivit ut den”, skrev de då de i domstol hemställde om att få bli befriade från den där underhållsplikten, som dom ju de facto ändå hade struntat i. Men varför skulle någon  illbatting ha rivit dammen????

  Vattenfall befriades i Mark- och Miljödomstolen 22/6 i år från sin underhållningsplikt på dammen, som dom inte underhållit, varför den försvunnit.

  Och de behövde inte, som flera instanser föreslagit, fixa till ett anständigt utlopp för bäcken.

  Näsåkers FVO och Älvräddarnas Samorganisation överklagade domen.

  Lasele FVO fick samtidigt 100 000 kronor av Vattenfall att användas för att främja fisket inom Lasele FVO. Älggårdsbäcken tillhör märkligt nog “Lasele inverkansområde”. Och nu…här… blev Älggårdsbäcken  plötsligt intressant även för oss Röåbor. Tarån tillhör Lasele FVO, som också har en styrelse av Röåbor. 

  100 000 kronor i gåva från Vattenfall – om domen står fast-!!!!!!!!!??????

  Så vaknade även Lasele FVO:s lust att överklaga.  Självklart måste utloppet odnas på ett tillfredsställande vis. Och är vi inte sakägare också?

  Det skall bli oerhört intressant att se hur Miljö- och Överdomstolen ser på de nya fakta, som kommit fram  nämligen detta om att det förmodligen finns en mängd avfall från anläggningssamhällena, kraftverksbyggandet och driften av Långbjörn, Lasele och Kilforsen i anslutning till Älggårdsbäckens begravningsplats. Kanske kan också sagan få ett lyckligt slut.

  /Brita

  Lämna en kommentar