Rickard Sjödin (1898.06.13-1991.05.30)

RS föddes som det sjunde barnet i en syskonskara på åtta. Föräldrarna var torparen Nils Johan Jakobsson Sjödin och Anna Erika Andersdotter.

Han växte upp på vad som ursprungligen var ett båtsmanstorp, men när båtsmanslagen togs bort 1922 lyckades han friköpa det torp på Rö där han sedan bodde till 1979 då han tillsammans med hushållerskan Ulla Söderlund flyttade till lägenhet i Junsele.

Hans hustru Judith Jakobsson från Långvattnet avled redan 1961.

Makarna fick ett barn, sonen Nils Eric.

RS arbetade hela sitt liv som skogs- och flottningsarbetare. Ofta var han helt ensam i skogskojor och på kvällarna satt han ibland vid fotogenlyktan och skrev dikter, många av dem senare publicerade i diverse tidningar och tidskrifter. När hustrun avlidit skrev han en lång prosaberättelse om deras liv tillsammans - "Vi byggde ett torp", senare på eget förlag utgiven i bokform.

Som pensionär for han till Danmark och timrade - på egen hand - upp ett sommarhus åt en dansk läkare som arbetade i Sollefteå. 
Pensionärslivet medförde också en hel del kursverksamhet, resor hit och dit och kontakter med många människor. Som skribent finns han representerad i olika antologier, t ex Skogsarbetarminnen och Ångermanlandsboken. Han finns även på skiva, dels med Timmerkörarpolka, som han sjunger själv och dels med dikten Torparbruden, känsligt tonsatt och insjungen av Fred Lane.
Ev vidare upplysningar kan tänkas lämnas av sonen som har denna e-postadress:
nickesjodin@telia.com
 

       Fotbollsreferat...... om en fotbollsmatch mellan två lag från Röån
       Tarbodarna.......... om fäbolivet
         Ensam i timmerkojan....dikt
       Vargavinter..............dikt
       Den gamle flottaren i anläggartider........dikt
       Torparbruden........dikt
       Skogarnas vagabond......dikt
       Lyckliga barndom.........dikt
 

Fler texter av Rickard Sjödin kommer förhoppningsvis att införas på denna sida. Det kan löna sig att "kolla upp den" ibland!

 Tillbaka till byn